De meesten van ons hebben ooit in onze kindertijd een klont of zachte, kneedbare klei aangeraakt. We prikken gaten in het natte en plakkerige interieur. We kneden het plat en scheuren het in stukjes om het daarna weer samen te rollen. Het wordt vervolgens in vreemde vormen gevormd en in de oven geglazuurd om broos en hard te worden.

Er is iets magisch aan beeldhouwen met klei en voor sommige mensen is het een creatieve passie die een leven lang meegaat. We zullen de voordelen van klei bespreken, en in het bijzonder aan de lucht gedroogde klei, die zich anders gedraagt dan keramische klei die wordt gebruikt voor het maken van aardewerk.

Dus hoe zorg je ervoor dat luchtdroge klei niet barst? Kortom, kneed de klei heel voorzichtig en minimaal 3 minuten voor gebruik. Om te drogen moet de klei ongeveer een centimeter dik zijn. Deze dikte is ideaal om klei te drogen zonder te barsten. Het toevoegen van kleine hoeveelheden water tijdens het vormen helpt ook om later scheuren te voorkomen. Zorg ervoor dat je je sculptuur uit één stuk vormt en laat de klei op alle locaties drogen. Draai je beeld tijdens het drogen dus een paar keer om.

We zullen uitleggen waarvoor luchtdroge klei kan worden gebruikt, hoe het wordt gemaakt en hoe het vormproces kan worden gecontroleerd om afbrokkelen te voorkomen.

Wat Is Luchtdroge Klei?

Het belangrijkste verschil tussen keramische klei en luchtdroge klei is dat de laatste geen warmtebehandeling nodig heeft. Om een keramische pot te harden, heb je een speciaal type oven nodig, een oven genaamd. Deze ovens zijn niet alleen erg duur, maar ze zijn ook zelden geschikt voor gewone keukens en kunnen zelfs in een werkplaats een uitdaging zijn om te installeren.

Met andere woorden, ze zijn niet geschikt voor de informele kleibeeldhouwer die deze hobby gebruikt voor ontspanning of afleiding. Luchtdroge klei daarentegen doet precies wat je ervan verwacht. Het droogt bij contact met lucht, maar langzaam genoeg om te worden gevormd terwijl het ondergaat.

Omdat er geen oven nodig is, kan iedereen met een passie voor klei beginnen met creëren.

Hoe Voorkom Je Scheuren Bij Het Beeldhouwen Met Luchtdroge Klei?

Luchtdroge klei heeft veel voordelen, maar heeft ook beperkingen. Hoewel het langzaam genoeg droogt om te kunnen vormen, begint het onmiddellijk op lucht te reageren. Het betekent dat het zeer langzame droog- en uithardingsproces daadwerkelijk begint zodra de klei zijn pakket verlaat. Terwijl je kneedt en vormt, verliest het onvermijdelijk water en wordt het stijver.

Het goede nieuws is dat er stappen zijn die u kunt nemen om dit te verhelpen. Hier is wat advies over beeldhouwen met luchtdroge klei en het voorkomen van afbrokkelen.

Bij verkeerd gebruik kan aan de lucht gedroogde klei gemakkelijk breken. Als je wilt weten hoe je kunt voorkomen dat je aan de lucht gedroogde klei breekt wanneer je ermee werkt, overweeg dan om een van mijn andere artikelen te lezen waarin ik uitleg hoe gemakkelijk aan de lucht gedroogde klei kan breken.

  1. Gebruik een met was bekleed oppervlak

Klei die aan de lucht is gedroogd, is erg plakkerig. Als u het op uw werkoppervlak krijgt, kan het moeilijk zijn om het er weer af te krijgen.

We raden u daarom sterk aan om oppervlakken te bekleden met vetvrij papier of, als alternatief, siliconen- of vinylplacemats. Het minimaliseert ook de hoeveelheid stress die je op de klei moet uitoefenen, omdat je hem niet van het aanrecht zult rukken.

  1. Geef het een Squish

Nadat je de klei uit de verpakking hebt gehaald, kun je beginnen met het vormgeven door enkele minuten met je vingers te kneden. Dit proces staat bekend als conditionering en het is een gemakkelijke manier om uw materiaal zacht en klaar te maken om te rollen.

Stevig kneden helpt om alle kleiplaatjes los te maken en helpt bij hun assimilatie.

  1. Rol niet te dun

Luchtdroge klei moet ongeveer een kwart inch dik zijn. Deze dikte is ideaal voor snelle droging en minimale scheurvorming. Beeldhouwen met dit materiaal, hoewel in sommige opzichten weinig onderhoud vereist, vereist in andere opzichten wat meer zorg.

De sleutel tot succes is het vinden van de juiste balans tussen duurzaamheid en efficiëntie.

Hoe sneller het materiaal droogt en uithardt, hoe dunner het is. Scheuren komen vaker voor naarmate de klei sneller uithardt. Het is dus erg belangrijk om die middenweg te vinden met een dikte van ongeveer een kwart inch.

  1. Voeg net genoeg water toe

Dezelfde regel geldt voor water. Het wordt sterk aanbevolen om tijdens het gieten kleine hoeveelheden water toe te voegen. De klei zal barsten en kromtrekken als je het probeert te vormen, omdat het om te beginnen zacht en buigzaam is.

Het is een goed idee om onvolkomenheden glad te strijken wanneer ze verschijnen, net als bij keramische klei. Ongeharde klei is heel gemakkelijk om dit te doen. Dompel gewoon uw vingertop in lauw, warm water en wrijf zachtjes over de scheur totdat deze verdwijnt.

Maar er is een addertje onder het gras: als je te veel water toevoegt, kan de klei te verzadigd raken. Dit maakt het plakkerig en moeilijk te manipuleren.

Het zal ook uren toevoegen aan het droogproces en dus meer mogelijkheden voor een voltooid werk om te kraken. Houd de klei vochtig maar niet erg nat. Onthoud dat je altijd water kunt toevoegen, maar niet weghalen.

  1. Creëer sterke gewrichten

Naden en voegen zijn de meest kwetsbare delen van een kleistructuur en daarom zijn eendelige vormen altijd het sterkst. Je zou verbindingen van hoge kwaliteit moeten kunnen maken, omdat de meeste kleicreaties meerdere verbonden stukken hebben.

Ten eerste moeten de twee oppervlakken die moeten worden samengevoegd, redelijk droog zijn.

Je gaat een natte lijmachtige substantie toevoegen die slip wordt genoemd om de verbinding te maken, dus vermijd het toevoegen van extra vocht. Gebruik een tandenstoker om een gearceerd patroon over de oppervlakken te maken.

Dit zal de sterkte van de naad verbeteren omdat delen van klei in elkaar kunnen worden vergrendeld in plaats van samengedrukt.

Slip is een basislijm waarmee stukjes klei aan elkaar kunnen worden bevestigd. Het wordt gemaakt door kleiresten in water te weken totdat ze zacht worden tot een brij. Om eventuele klontjes te verwijderen, wordt het mengsel geroerd. Het mengsel wordt vervolgens gemengd met een penseel en als lijm aan oppervlakken toegevoegd.

Er zijn veel online handleidingen en sliprecepten die u kunnen helpen.

  1. Laat het aan alle kanten drogen

Het is een veel voorkomende fout om een kleicreatie ongemoeid te laten nadat deze is gevormd. De meest consistente manier om te drogen is aan alle kanten.

Met andere woorden, u moet proberen het object een paar keer te draaien. Zelfs een volledig bolvormige kleibal zal een onaangeroerd, langzaam drogend gedeelte ontwikkelen als het niet wordt gedraaid. Elk oppervlak heeft enige blootstelling aan de lucht nodig.

Het drogen van klei aan de lucht kan tussen de 24 en 48 uur duren. Dit is afhankelijk van de omgeving, zoals binnentemperatuur en luchtvochtigheid, blootstelling aan zonlicht en of het van alle kanten gelijkmatig droogt.

Zorg ervoor dat je het omdraait, zodat de klei niet nat wordt. Klei kan worden gedroogd in warme en droge kasten of kasten.

  1. Correct

Je kansen om een perfect project te maken zijn groter als je klei gezond is voordat je begint met beeldhouwen. Je moet alle overgebleven klei in een luchtdichte verpakking verzegelen, zoals een Tupperware-zak.

Broodjes- en koelkastzakjes zijn ook prima, mits ze afsluitbaar zijn. Als er weinig of geen lucht is, stopt de klei met drogen en blijft ze kneedbaar.

Het bewaren van gedeeltelijk voltooide werken is lastiger, vooral als het hele grote stukken zijn. Elke beeldhouwer heeft zijn eigen techniek, dus misschien moet je een beetje experimenteren.

Populaire strategieën zijn onder meer het inpakken van klei met huishoudfolie om vocht binnenin op te vangen of licht te beslaan met een tuinspuitfles. Dit gaat het beste als u binnen 24 uur weer aan het werk gaat.

Als je van plan bent een heel groot stuk te maken, zoals een bolvormige bal die veel groter is dan een vuist, overweeg dan om bulktechnieken te gebruiken. Je kunt het effect bereiken door stevige stukken klei te vormen, maar dit is vaak een verspilling.

Het vereist het gebruik van enorme hoeveelheden materiaal en brengt een lang en ongelijkmatig droogproces met zich mee. Veel beeldhouwers geven er de voorkeur aan een holle kleivorm te maken met iets lichtgewichts zoals aluminiumfolie.

De kans op scheuren is beduidend lager omdat er een kleinere hoeveelheid klei wordt gebruikt.

Raak niet in paniek als de klei barst. Scheuren in droge klei kunnen eenvoudig worden gerepareerd. Ik heb nog een gids. U leert hoe u scheuren van elke grootte met succes kunt repareren.

Welke Soorten Luchtdroge Klei Zijn Beschikbaar?

Er zijn een aantal verschillende merken verkrijgbaar, waaronder Pearl Paperclay, Creative Paperclay, Activa Plus Air Dry Clay en Crayola Model Magic, perfect voor beeldhouwen met kinderen.

Het is ook mogelijk om een zeer eenvoudige zelfgemaakte klei, koud porselein genaamd, te maken van maïszetmeel en witte lijm. Hoewel het technisch gezien geen klei is, heeft het vergelijkbare eigenschappen en kan het worden gebeeldhouwd om vormen en set te creëren.

Is Luchtdroge Klei Sterker Dan Keramische Klei?

Het gebrek aan warmtebehandeling betekent dat keramische klei altijd sterker zal zijn als ze klaar zijn dan luchtdroge klei. Behandeld keramiek is waterafstotend en niet-poreus, waardoor het taaier is.

Je kunt mijn artikel over de duurzaamheid van luchtdroge klei lezen om erachter te komen hoe lang het meegaat.

Als ze onder de juiste omstandigheden kunnen drogen, zijn luchtdroge kleien ook zeer duurzaam en kunnen ze lang meegaan.

Om een maximale levensduur te garanderen, moeten luchtdroge kleicreaties uit de buurt van water en vocht worden gehouden. Deze kleisoort is gevoeliger voor fijne details dan andere en kan worden verbeterd door afdichtingsmiddelen of verf toe te voegen.

Hoewel luchtdroge klei van nature niet waterdicht is, kunnen er na het uitharden materialen worden toegevoegd om de waterbestendigheid te vergroten.

Hoewel we de techniek niet zelf hebben uitgeprobeerd, brengen sommige kunstenaars een laagje half PVA-lijm aan op half water. Ter bescherming brengen ze na het drogen een laag grijze acrylverf aan.

Nadat de verf is opgedroogd, worden twee aflaklagen aangebracht. Deze methode kan worden gebruikt om buitensculpturen te maken die waterbestendig zijn. We raden je aan om eerst te oefenen op een klein project.

Waarom Zou Ik Met Luchtdroge Klei Werken?

Er zijn verschillende redenen om met luchtdroge klei te werken, maar je moet ook kijken welke alternatieven voor luchtdroge klei er zijn die een betere keuze kunnen zijn voor jouw specifieke project.

Als je wilt, kun je mijn artikel over de beste luchtdrogende klei-alternatieven raadplegen.

Eeuwigdurend Werk In Uitvoering

Aan de lucht drogende klei kan een uitdaging zijn om mee te werken, in het begin ben je bezig met het vormgeven terwijl het materiaal aan het drogen is, maar het is ook zeer de moeite waard. Het heeft geen warmtebehandeling nodig en het kan drogen zonder hulp van de oven.

Ook nadat een project grondig is opgedroogd, kunnen er nog steeds nieuwe stukken worden toegevoegd. Op een scheur die ontstaat nadat de klei is opgedroogd, kan een vul- of verhullingsstuk worden bevestigd.

U moet uw aan de lucht gedroogde klei op de juiste manier bewaren wanneer u er niet aan werkt om te voorkomen dat deze uitdroogt. Er is een aparte handleiding geschreven over het bewaren van luchtdroge klei.

Mogelijkheden Voor Gemengde Media

Door het ontbreken van warmtebehandeling is het veilig om allerlei creatieve materialen toe te voegen aan een kleistructuur van dit type. Je kunt keramische klei niet combineren met metalen, hout of plastic kenmerken omdat ze in de oven zullen branden.

Met luchtdroge klei is dat geen probleem. Het kan worden bevestigd aan, gevormd rond, gedrapeerd over of gelaagd bovenop veel verschillende materialen.

Veel beeldhouwers gebruiken bijvoorbeeld armaturen in hun werk. Het anker is een binnenframe van dunne draad dat de beeldhouwer om zijn klei vormt.

Het gebruik van anker vergroot de verscheidenheid aan effecten die met klei kunnen worden bereikt. Een draadframe kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een kleistructuur boven de basis te ondersteunen en bewegingsillusies te creëren.

Het is vermeldenswaard dat sculpturen ook kunnen worden versterkt door draadarmaturen. Stel je voor dat je de figuur van een paard maakt van aan de lucht gedroogde klei. Om een staand paard te vormen, zou het grootste deel van de klei gelijkmatig op vier dunne poten moeten rusten.

Deze poten, en alle andere kwetsbare plekken, worden duurzamer gemaakt door de klei rond een draadframe te vormen.

Het Laatste Woord Over Beeldhouwen Met Luchtdroge Klei

Luchtdroge klei is een geweldige optie voor gepassioneerde handwerkers omdat het door iedereen in bijna elke omgeving kan worden gebruikt.

Terwijl traditionele keramische klei veel specialistische apparatuur vereist, heeft deze variëteit alleen je handen nodig.

Het komt in veel verschillende varianten, waaronder kindvriendelijke klei. Hoewel het niet zo slijtvast is als keramische klei, kan het worden gedroogd in een zachte, polystyreenachtige consistentie. Deze textuur maakt het echter gevoeliger voor spanen en stoten dan voor deuken.

Het is een van onze favoriete materialen om mee te werken en we hopen dat u er net zoveel plezier aan beleeft als wij.