Cederhout Is Goed Voor Snijplanken, Maar Het Is Niet Perfect

Cederhout is een populaire houtsoort in de VS. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en niet zo duur. Het enige dat het onderscheidt van veel andere houtsoorten, is dat het van nature rotbestendig is en dat de oliën insecten afstoten.

Cederhout is een houtsoort die ik graag gebruik voor buitenprojecten, maar het kan ook binnenshuis worden gebruikt voor projecten die lichtgewicht en duurzaamheid vereisen. Al deze voordelen maken het echter niet geschikt om er een snijplank van te maken.

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van Cederhout als snijplankmateriaal.

Cederhout kan worden gebruikt om planken te zagen, maar het is niet de beste keuze. Cederhout is een zachthout, het bevat natuurlijke insectenwerende olie en het zaagsel kan irritaties veroorzaken. Dit alles kan ervoor zorgen dat Cedar snijplanken zeer vroeg gebruikssporen vertonen en het moet goed worden afgedicht om latere problemen met de olie en lichte toxiciteit te voorkomen.

Hoewel Cedarwood kan worden gebruikt om snijplanken te maken, raad ik het niet aan. Maar als je toch vastbesloten bent om je eigen Cedar Cutting Board te maken, lees dan verder.

Ik zal in detail de problemen bespreken die Cedarwood kan veroorzaken bij gebruik voor snijplanken. Ik zal ook uitleggen hoe je ze kunt vermijden. Ik zal ook enkele voordelen benadrukken die verbonden zijn aan snijplanken gemaakt van cederhout.

Ceder Is Niet Veilig Om Te Gebruiken Voor Snijplanken

De toxiciteit van Cederhout is het eerste dat moet worden opgemerkt.

Als u eerder met Cedarwood heeft gewerkt, weet u dat Cedarwood bij inademing irriterend kan zijn voor de luchtwegen van het menselijk lichaam.

Het kan ook irritaties aan uw ogen veroorzaken als u niet voorzichtig bent.

Bij het werken met Cedarwood is het een goed idee om een masker en een veiligheidsbril te gebruiken.

Maar dat is alleen het geval als je cederhout zaagt en schuurt. Zodra de snijplank klaar is, hoef je je geen zorgen te maken over dit soort irritatie.

Cederolie is de andere.

Cederolie is ook licht giftig en het grootste probleem hier. Het is voornamelijk verantwoordelijk voor de hierboven beschreven irritaties.

Cederolie stoot insecten van nature af, maar de meeste mensen willen het niet eten, dus zorg ervoor dat het cederhout goed is afgesloten om te voorkomen dat olie in contact komt met voedsel.

Dus de belangrijkste afhaalmaaltijd hier:

Draag een veiligheidsbril en een masker bij het werken met cederhout. Na voltooiing van de werkzaamheden het hout goed afdichten.

Ceder Is Niet Hard Genoeg Voor Snijplanken

Ceder is inderdaad een zachthout en zal dus zeer snel gebruikssporen vertonen.

In tegenstelling tot andere houtsoorten die normaal voor snijplanken worden gebruikt, is Cederhout een naaldhout. Wat betekent dat het niet erg moeilijk is.

Dat zal ertoe leiden dat sneden en deuken veel sneller verschijnen op een cederhouten snijplank dan op bijvoorbeeld een esdoornhouten snijplank.

Maar dat hoeft niet per se slecht te zijn.

Hinoki is een soort cipres die in Japan voorkomt.

Die houtsoort is ook vrij zacht en de Japanners geven de voorkeur aan deze zachtere houtsoorten voor snijplanken omdat ze het mes niet zo snel dof maken als hardhout.

Nadat de sneden of deuken te groot zijn geworden, kunt u het oppervlak van de snijplank schuren en afdichten.

Je hoeft je er dus niet al te veel zorgen over te maken.

Zoals je ziet heeft zachthout dus net als hardhout zijn voor- en nadelen bij gebruik als snijplank.

Naaldhout Kan Problemen Met Bacteriën Veroorzaken

Dit deel hangt nauw samen met het vorige.

Cederhout is een zachthout en snijwonden kunnen problemen met bacteriën veroorzaken.

Snijplanken van zachthout hebben meer onderhoud nodig dan planken van hardhout.

Om bacterieproblemen te voorkomen, moet u de cederhouten snijplanken regelmatig schuren en verzegelen.

Bacteriën kunnen binnendringen en groeien in een diepe snede in het hout als je niet voorzichtig bent. Dit kan mogelijk nadelige gevolgen hebben als u niet voorzichtig bent.

Als je het hout goed hebt afgedicht, hoef je je geen zorgen te maken over bacteriën die zich onder het oppervlak vormen, maar als de afdichting is beschadigd, bijvoorbeeld door een diepe snede, moet je deze eerder vroeger dan later repareren.

Ondanks dat alles heb ik nog nooit van voedselvergiftiging gehoord en kon ik niet voldoende bewijs vinden om het idee te ondersteunen dat bacteriën zich in een houten snijplank vormden.

Ik geef er echter de voorkeur aan om veilig te zijn en de verzegeling af en toe opnieuw aan te brengen op mijn cederhouten snijplanken.

Voordelen Van Een Cederhouten Snijplank

Nadat ik zoveel minpunten en nadelen van het gebruik van cederhout als snijplank heb behandeld, is het tijd om de voordelen van cederhout te benadrukken!

Ten eerste is Cedar bestand tegen vocht en rot.

U hoeft zich dus niet al te veel zorgen te maken over kromtrekken en u hoeft ook niet voorzichtig te zijn bij het wassen van cederhout.

Ik zou het nog steeds niet in de vaatwasser doen, maar je hoeft je op geen enkele manier in te houden als je het met de hand wast.

Cederhout is ook verkrijgbaar in grote stukken en is licht van gewicht.

Ideaal dus voor zeer grote snijplanken die toch gemakkelijk te hanteren en van a naar b te verplaatsen zijn.

Cederhout maakt het lemmet van het mes niet zo bot.

Dit is een truc die de Japanners hebben ontdekt, zoals ik al zei.

Gebruik je zachthout voor een snijplank, dan bescherm je eigenlijk je mes tegen botheid!

Zacht hout maakt messen niet zo dof als esdoorn of ander hardhout. Een Cedarwood snijplank kan een uitstekende keuze zijn als je van scherpe messen of duur gereedschap houdt.

Beste Hout Voor Snijplanken

Als je een snijplank wilt maken, maar je wilt het niet uit cederhout halen nadat je mijn hele artikel goed hebt gelezen, dan zijn hier de beste houtsoorten om te gebruiken voor snijplanken.

Esdoorn

Esdoorn is waarschijnlijk de meest populaire keuze voor snijplanken.

Esdoorn is een zeer harde houtsoort die toch vrij licht is. Esdoorn is ook heel gemakkelijk te sealen.

Sugar Maple en Hard Maple zijn de beste keuzes voor snijplanken.

As

Als u op zoek bent naar een lichtgekleurde houtsoort, dan is essen waarschijnlijk de beste keuze.

As is ook erg hard, maar het accepteert ook geen behandeling en het is vatbaar voor vlekken.

Okkernoot

Als je echter een heel donker hout wilt, dan is walnoot de beste keuze.

Het is ook hardhout en veel duurdere snijplanken zijn gemaakt van walnoot.

Walnoot is iets flexibeler dan esdoorn, waardoor het gemakkelijker is om mee te werken. Het heeft ook een betere behandeling dan Ash.